Ølejrbevægelsen 2010
                        Ølejr 2010 > Pressroom > Presse Røsnæs 2002


Presse Røsnæs 2002


Teksten er gengivet med tilladelse givet til webmaster december 2006 fra Politiken
Nedenstående artikel blev bragt i Politiken den 21. april 2002, dk-sommer, side 20

Røsnæs Ølejr: Ølejr i nutidens rytme

Nøgenbadning, gruppesex og hippielejr er noget af det, mange forbinder med ølejr. Om 68-generationens børn stadig kommer hinanden ved indhyllet i hashtåger og akkompagneret af Alrune Rod, må komme an på en prøve.

Af Jon Kiellberg

Røsnæs ølejr ligger sådan set ikke på en ø, men på en halvø ti km fra Kalundborg, tæt ved Kalundborg Fjord mellem skov og strand. Det første syn, der møder én ved ankomsten til lejren, er militærtelte placeret vilkårligt på en græsmark. Mest af alt minder det om den amerikanske tv-serie M-A-S-H, dog uden helikoptere og soldater. Vi er på ungdoms-ølejr, hvor rammerne er som på de fleste ølejre, men deltagerne er i aldersgruppen ca. 20-30 år. Ungdoms-ølejr-begrebet opstod, da 68-generationens børn blev ældre og selv begyndte at arrangere ølejr. Der er ankommet omkring 10 mennesker den første dag, og der vil dukke flere op i løbet af de næste dage. Antallet svinger mellem 20 og 35 for sådan en uge, fortæller Mette Nørsø, som er igangsætter i denne uge. En igangsætter står for at arrangere forskellige aktiviteter igennem ugen og sørge for, at de daglige pligter bliver gjort.
Priser i 2002 var ifølge artiklen: En uge: 20-24 år: 665 kr. 25-? år: 966 kr. Pr. dag: 20-24 år: 95 kr. 25-? år: 138 kr.

FORARGELSE HOS PRÆSTEN
Trods de primitive kulisser overrasker stedet alligevel med et velassorteret spisekøkken, der bugner af mad, her bliver hygget, spillet skak og backgammon, mens fem-seks personer kreerer dagens middag. Lejren indeholder endvidere sauna, varmt brusebad og såmænd et telt, der kan varmes op, hvis der skulle komme kolde nætter. Under en interimistisk hacienda sidder Louise Andersen, som har været på ølejr hver sommer, siden hun barn. Hendes far har arrangeret ølejr i tidernes morgen, og hun har stået for denne ungdoms-ølejr i ti år. »Ja det er faktisk vores jubilæum i år«, fortæller hun. Er der stor forskel på ølejr i dag, og dengang du var barn? Der er helt klart sket store forandringer. Selve lejren er blevet moderniseret, vi har fået flere luksusfaciliteter, og ungdomslejren afspejler mere de værdier, som kendetegner vores generation. Vi er ikke så hippieagtige, som vores forældre var det. Her er ingen nøgenbadning eller bare bryster ved madlavningen, som da jeg var mindre. Hvordan har omverdenen, altså den lille by Røsnæs, betragtet ølejren igennem tiderne? »Der har været en vis form for skepsis over for ølejren, sådan var det i hvert fald i starten. En gang indkaldte den tidligere præst til møde for både menigheden og dem, der boede i Røsnæs. Hun ville have ølejren lukket, idet hun mente, at det var blufærdighedskrænkende at lade sådanne mennesker holde disse hippielejre og bade nøgne, ja, og der foregik vist også noget skidt i de der militærtelte«, fortæller Louise grinende. »Der var vist stor enighed blandt folkene fra byen om, at ølejren måtte finde et andet sted at være, men så rejste brugsuddeleren sig op og fortalte, at hvis Røsnæs Ølejr måtte lukke, så måtte den lokale Brugs gøre tilsvarende, og folk ville blive nødt til at tage 10 kilometer ind til Kalundborg efter forsyninger. Så blev der ikke snakket mere om det. I dag forholder det sig anderledes. Gæster fra Røsnæs Kro besøger ligefrem ølejren for at se, hvad der egentlig sker i lejren«.


BÅL OG BØFFEL
Efter aftensmaden bliver der tændt op i bålet, nogle samler sig til en fællessang med akkompagnement fra guitaren og de medbragte trommer, mens andre vælger at gå en tur til stranden eller måske et spil Risk. Tankerne falder på Søren Kragh-Jacobsens velkendte sang 'Kender du det?'. Det er lidt den samme stemning, der indfinder sig her, bålets flammer og stjerner på himlen indhyller natten her på Røsnæs. Med en lyd som fra en forkølet bøffel ovre ved bålet er en af ungdomslejrens faste rituelle ting kommet frem fra mørket. Lyden stammer fra en overskåret halvanden liters sodavandsflaske, hvor der er blevet sat en haveslange på. Dette kaldes en ølbøffel, og det gælder om at drikke en øl på korteste tid og derefter slutte seancen af med at trutte i hornet, deraf navnet, fortæller en garvet ølejrdeltager Thomas Moser. Der er med andre ord sat godt gang i festen blandt deltagerne. Det, der måske skiller sig ud fra andre ølejre, er valget af fællessange: ingen Jomfru Ane Band med 'Plutonium' eller gamle Røde Mor-sange. Repertoiret består mere af 80'er musik, kitsch-sange og nyere bands som f.eks. Radiohead og Blur.


ROBINSON PÅ RØSNÆS
Denne uge byder på forskellige aktiviteter i form af Melodi Grand Prix, talentkonkurrence og det såkaldte Røsnæson, begreber, man ikke ligefrem forbinder med ølejr. Alligevel er det måske kernen i det at tilbringe en uge på en mark. At ryste folk sammen gennem forskellige aktiviteter. En aften bliver der opført et teaterstykke bygget op over forskellige Shakespearestykker, tilsat en portion Star Wars-dialoger, ledsaget af rapnumre. Tidligere på aftenen har der været balletdansende ballonpiger a la Lex & Klattens avantgarde dans til 'Under den hvide bro'. En meget komisk opførelse, som bliver efterfulgt af to fyre, der svømmer synkronsvømning i et stort badebassin. Der bliver også tid til mudderbrydning og body-bowling, hvor deltagerne glider på en presenning. Et andet arrangement er Røsnæson, ølejrens svar på Robinson - dog uden risiko for, at nogen bliver sendt hjem. Der bliver dystet i forskellige discipliner på to hold, hvor deltagerne får forskellige øgenavne, som følger dem dagen igennem. Til sidst bliver der stemt om årets Røsnæson, og vinderen får Røsnæson-trofæet og noget billig champagne. Ud over de mere eller mindre faste aktiviter her på Røsnæs er der mange spontane indslag fra deltagerne.


MANGE TYPER
Der kommer mange typer mennesker på ungdoms-ølejren, f.eks. håndværkere, medicinstuderende, pædagogmedhjælpere og sågar en konstabel. Alligevel mødes de i et fællesskab, som nok bliver skabt af deres forskelligheder, men som udmønter sig i en række aktiviteter, som bliver skabt af finurlige og spontane ideer. Der kommer også Ibiza-typer, der før var til charterferier og tequilabarer. De fortæller, at de i dag foretrækker denne form for ferie, som efter deres mening i højere grad er mere social. »Det er nemmere at være sig selv sådan et sted. Der er plads til, at jeg kan dyrke mine interesser, uden at vi alle skal være på en bestemt måde«, siger Miki, som er kok til hverdag og er ølejrens dj, der sørger for at aftenerne også består af diskomusik. På mange måder harmonerer de fordomme, der er forbundet med ølejr-begrebet, ikke med nutidens ølejr. Deltagerne har andre holdninger og indgangsvinkler til det at holde ferie i en ølejr og bruger ikke deres energi på stormøder og diskussionspaneler. Man tager på ungdoms-ølejr som individuelle personer, der skaber fælles aktiviteter uden bare bryster og nøgenbadning. vi.rejser@pol.dk


Til artiklen var knyttet følgende billedtekst:
Synkronsvømning. Når temaet er vand er det nærliggende at arrangere synkronsvømning - med badebukser på - i den stedlige luksusfacilitet, svømmebassinet. opvaskemaskinen. Alt er parat til næste måltid. Kalorier skal der til, og madlavningen går på skift blandt deltagerne. anden generation. Louise Andersen har deltaget i mange ølejre som barn, og i ti år har hun nu arrangeret ølejr for unge. Hendes søn er næste generation.

dcwd & cmsimple
    info@oelejr.dk - 70 22 55 81 - Ta' på Ølejr - Danmarks små oaser